Start > Alla artiklar > Kick off

Kick off - att tänka på som arrangör

I denna artikel ska vi försöka förklara vad som är viktigt att tänka på när man ska arrangera en kick off. Många olika frågeställningar måste svaras på för att det hela ska falla på plats.
Kick off - varför då?

Vad har de framgångsrika företagen gemensamt? Något som alla framgångsrika företag har är de mest motiverade medarbetarna. Hur har dom lyckats med det? En av hemligheterna är att arrangera en kick off som är helt skräddarsydd för företaget och denna ska hjälpa till att skapa en bra framtidstro för alla inom företaget.

Vilket typ av aktivitet ska kick offen ha?

Varför ska ni träffas? Är det för att personalen ska belönas för goda insattser eller är det för att peppa personalen inför kommande utmaningar? Kanske det är så att ni vill informera om att det kommer tider då svångremmen måste dras åt. Beroende på svaren så kan kick offen bada i lyx eller så är det så att kick offen kanske ska utföras med minimala pengar (kanske en tältning ute i det fria).

Något som är viktigt oavsett vilken typ av kick off som det blir, är att den ska vara rolig och något som personalen kommer att minnas som något possitivt. Det sitter kvar många år i skallen på folk.
Viktiga frågor att tänka på?

  • Varför ska vi ha en kick off?
  • Vilket mål har vi med kick offen?
  • Vilka kan hjälpa oss med arrangemanget?
  • Vad kan vi fixa själva och vad är eventarrangören bra på?
  • Vad ska kick offen ge personalen?
  • Vad får det kosta?
  • Vem ska vara ansvarig för arrangemanget?
  • Var ska vi vara?
  • När ska vi ha kick offen?
  • Vilka aktiviteter ska vi ha?

Skapa förväntningar?

Att skapa förväntningar är en del av en kick off. Att längta efter något possitivt är alltid skoj. Se till att personalen får fortlöpande possitiv information under planeringens gång. Ett bra sätt är att skapa en egen webbsida för arrangemanget. Troligtvis har ni redan en intern webbportal där ni lätt kan lägga till en egen sida för kick offen.

Det är viktigt att kunna fly undan från vardagen (arbetsvardagen). Alla mår bra av att kunna koppla bort alla måsten som finns i den vanliga arbetsvardagen. Att åka bort (gärna en bra bit bort) från kontoret innebär en avkoppling och ett miljöombyte som är bra.

Vad ska en kick off innehålla?

En kick off bör innehålla utbildning och underhållning. Viktigt är att aktiviteterna och miljön ska vara så långt bort från vardagen som möjligt. Sedan gäller det att planera strategin för kick offen, det är viktigt att deltagarna känner för och vet vad kick offen har för huvudsyfte. En ingrediens i alla kick offer är sammarbete. Att baka in sammarbete i aktiviteterna öka gemenskapen och gagnar företagen mycket. Kom ihåg att fysiska möten mellan människor är och har alltid varit den mest effektiva formen av kommunikation.

Uppföljning

Att göra en uppföljning på kick offen är också viktigt och kräver en hel del arbete om man ska kunna dra några slutsattser och nytta av vad som gick bra och vad som gick dålilgt. Men att beskriva hur man gör uppföljningar på rätt sätt kräver en helt egen artikel. Kanske kommer det en sådan så småningom.
Tillbaks till Alla artiklar


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar